Pellet jest wydajnym, ekologicznym i odnawialnym paliwem w postaci granulatu z trocin drzewnych, powszechnie używanym w Europie. Pellet to paliwo stałe, zaliczane jest do grupy biopaliw, wykorzystywane głównie do ogrzewania domów jak również budynków przemysłowych. Pellet powstaje ze sprasowania trocin, które powstają podczas obróbki drewna. Pelety maja kształt mocno sprasowanych wałków o śr. 6 – 8 mm i dł. ok. 2 – 3 cm. Wykonuje się je z drzew liściastych jak i iglastych, istnieją również bardziej egzotyczne mieszanki pochodzące z drewna palmowego czy też skorupek kokosów. Największą popularnością cieszą się pellety wytwarzane z drzew iglastych, bez dodatku kory, co powoduje, że uzyskany pellet ma najwyższe parametry i właściwości spalania. Pellet przeznaczony do użytku publicznego, czyli nieprzemysłowego jest wytwarzany w 100% z surowca z postaci trocin drzewnych, bez dodatku jakichkolwiek lepiszczy. Jedynym naturalnym produktem jaki używa się do ujednolicenia masy przed procesem granulacji jest woda w postaci natryskowej lub gorącej pary. Pellet ze względu na właściwości energetyczne oraz wygodę dla użytkownika, jest zaliczany do najbardziej efektywnych źródeł energii. Kaloryczność pelletu może wynosić nawet do 19 MJ/kg. Niewiele więcej ma węgiel opałowy typu groszek. Jego rynkowa wartość opałowa jest na poziomie 22-24 MJ/kg. Pellet jest też paliwem ekologicznym – emisja dwutlenku węgla podczas spalania jest równa ilości dwutlenku węgla pochłoniętego przez drzewo podczas jego wzrostu, a pozostała po spaleniu niewielka ilość popiołu może zostać użyta jako nawóz. Pellet zdobył już szerokie grono zwolenników w Europie Zachodniej. Teraz jego zalety zaczynają dostrzegać również konsumenci w Polsce.
Zalety pelletu:
- łatwe i czyste w użytkowaniu,
- niewielka ilość popiołu powstałego z biomasy (może być wykorzystany jako nawóz),
- ekonomiczne w stosunku do innych paliw,
- korzystne dla środowiska (jego spalanie nie powoduje emisji CO2, ilość tego gazu uwalniana do środowiska w procesie spalania jest równa ilości pobranej przez spalaną roślinę w czasie wzrostu)
- łatwe w dystrybucji i przechowywaniu
Przy zakupie pelletu powinno się zwracać uwagę na jego właściwości, ponieważ niektóre pellety mogą zawierać różnego rodzaju domieszki co może znacząco obniżać ich jakość. Stosowanie złej jakości pelletu może powodować:
- Zapychanie podajnika,
- Powstawanie spieków na palniku,
- Zbyt niską temperaturę w piecu,
- Zbyt duże ilości popiołu,
- Jakość pelletu w decydujący sposób wpływa na sprawność kotła i koszty ogrzewania.
- Wszelkie uszkodzenia kotłów grzewczych bądź konieczność ich gruntownego czyszczenia komory spalania spowodowane są niewątpliwie niską jakością opału.
Dobry pellet odznacza się:
- powierzchnią pelletu, powinna być zbita i śliska, a nie porowata,
- nieznaczną zawartością pyłu,
- jednakową wielkością kawałków,
- powinien tonąć w wodzie,
- w czasie spalania powinien wydzielać zapach palonego drzewa,
- kolor pelletu powinien przypominać jednolite drewno – pellet nie powinien zawierać drobin w innym kolorze niż kolor drewna. Ich źródłem mogą być farby, laminaty, impregnaty do drewna, resztki plastiku,
- ciężar właściwy powinien wynosić około 0,65 kg/l – zależy on od siły, z jaką pellet był prasowany,
- nie może zawierać sztucznych dodatków,
- zawartością wody < 12% – gdy wartość ta jest przekroczona pellety bardzo łatwo się rozpadają,
- nie powinien zawierać nadmiernej ilości pyłu.
Symbole widoczne na opakowaniach pelletu, informujące o rodzaju użytego do produkcji materiału to:
A1 – pellety używane dla kotłów, pieców, palników i kominków
- Pnie drzew,
- Pozostałości drzewne nie poddane obróbce chemicznej,
A2 – pellety z większą zawartością popiołów dla urządzeń dużej mocy
- Drzewa całe bez korzeni,
- Pnie drzew,
- Pozostałości pozrębowe,
- Kora,
- Pozostałości drzewne nie poddane obróbce chemicznej,
B – pellety przemysłowe
- Drewno z lasów, plantacji i innych rodzajów drewna pierwotnego,
- Produkty uboczne i pozostałości z przemysłu drzewnego,
- Drewno poużytkowe,
Certyfikaty przyznawane dla wysokiej jakości pelletu:
Certyfikat DINplus to jeden z pierwszych systemów certyfikacji pelletu. Powstał w Niemczech jako rynkowe oznaczenie zgodności pelletu drzewnego z wymogami niemieckich norm jakości tego paliwa. Proces certyfikacji obejmuje zarówno proces produkcji, jak i sam produkt. W ramach tego systemu producent zobowiązany jest m.in. do cotygodniowego dokumentowania wyników badań sprawdzających poziom wilgotności, ścieralności, gęstości i zawartości wypełniaczy. Certyfikat przyznawany jest na 5 lat. W czasie jego obowiązywania raz do roku inspektorzy jednostek certyfikujących przeprowadzają niezapowiedziane kontrole.
Certyfikat ENplus jest ogólnoeuropejskim standardem jakościowym dla pelletu drzewnego. Certyfikacją objęty jest cały łańcuch dostaw pelletu – od pierwotnego producenta, poprzez jego konfekcjonowanie, opakowanie i handel produktem finalnym.
Norma wykorzystywana przy certyfikacji ENplus obejmuje parametry pelletu dotyczące:
• wymiarów granulatu,
• odporności mechanicznej,
• zawartości popiołu i pierwiastków śladowych,
• temperatury topnienia popiołu.
Charakterystyka pelletu:
- 2 kg peletów są równe 1 l oleju opałowego,
- 1,5 tony peletów można przyrównać do 1 t węgla,
- 1 m3 drewna litego = 2,5 m3 zrębków = 0,5 t peletów,
- Po spaleniu 1 t peletów pozostaje 10-20 g popiołu,
- Do ogrzania domu jednorodzinnego potrzeba ok. 5 t peletów rocznie
Pellet to produkt wytworzony z biomasy zapraszam na film omawiający proces produkcji i spalania biomasy:
Jak działają kotły na pellet? >>>
Jeśli interesuje Cię ekologiczne i ekonomiczne ogrzewanie pelletem:
Zadzwoń: 507 440 577 lub wyślij zapytanie e-mail: damian@instal-energia.pl